Fotografie tips


Op deze "tip" pagina's vind je allerlei, willekeurige, achtergrond-informatie over fotografie en vakfotografie in het bijzonder.
Deze pagina's zijn in ontwikkeling dus nog lang niet volledig.

Mocht je vragen hebben, opmerkingen of kritiek; laat het mij weten. >>>


Het bewerken van foto's >>

In de negentiende eeuw was er al discussie over het 'bewerken' van foto's. Deze discussie werd, tot de introductie van de digitale fotografie, voornamelijk gevoerd onder fotografen. Het grote publiek stond er nauwelijks bij stil dat foto's altijd geretoucheerd en bewerkt werden.

Bewerkingen met doordrukken en tegenhouden, die, in Nederland, veel gebruikt werden door met name fotojournalisten, zouden tegenwoordig niet meer geaccepteerd worden. Ik zie dat als een verlies, maar misschien gaat dat nog veranderen. Kijk hiervoor eens naar de foto's van Vincent Mentzel, jarenlang gewaardeerd fotograaf van NRC/Handelsblad. >>>

Original Image raw
Modified Image bewerkt

Theoretisch kan je met een eenvoudige DSLR al een heel behoorlijke produktopname kunnen maken. Dat kan ook inderdaad wanneer het drukwerk niet al te hoog van kwaliteit is. Maar, net zoals de beeldchips steeds beter worden, zo worden ook de druktechnieken en de beeld-schermen steeds beter. De vraag naar betere kwaliteit (in pixels, bitdiepte, kleurweergave etc) zal dus actueel blijven.

In de fotostudio zul je dus vaak specialistische apparatuur aantreffen, zoals studiostatieven, systeemcamera’s, high-end digitale achterwanden en softboxen, lichtbakken en spots van allerlei aard.Over de geschiedenis van de reclame-fotografie in Nederland; over Marius Meyboom, Cok de Graaff en Steef Zoetmulder.